Home » Langharige Border Collie

Langharige Border Collie

Binnen het Border Collie ras is er veel variatie in vachtlengte en vachtkleuren. Border Collies kunnen kortharig zijn, maar meestal zijn ze langharig. De vachtlengte van een langharige Border Collie kan ook verschillen. Border Collies uit werklijnen hebben bijvoorbeeld vaak een wat kortere vacht dan Border Collies uit showlijnen.

Wat is een langharige Border Collie?

Langharige Border Collies hebben middellang tot lang haar met wat pluiziger haar op de borst, de buik en de poten. Sommige Border Collies hebben een dichte, wollige onder-vacht in combinatie met een lange boven-vacht. Het kan zijn dat een langharige Border Collies een erg dikke vacht heeft, wat ervoor kan zorgen dat de vachtverzorging een uitdaging wordt.

Wanneer langharige Border Collies niet regelmatig worden geborsteld, kan de vacht rondom de oren, onder hun oksels en onder de staart gaan klitten. Houd er rekening mee dat er tussen langharige Border Collies onderling ook nog verschil kan zitten. Zo kan er verschil zitten in de lengte van het haar, in de textuur en in de dikte van het haar.

wit-zwarte Border collie

TOP TIP: Langharige Border Collies kunnen behoorlijk verharen. Gebruik deze professionele ondervacht kam om losse haren en klitten uit de vacht van je Border Collie te kammen. Zo zal je minder haren in huis vinden, en blijft de vacht en huid van je Border Collie gezond.


Langharige Border Collie – Vachttype-informatie

We gaan wat dieper in op de vachtstructuur, de haarlengte, de haarkleur en de eventuele haarlagen van een langharige Border Collie.

De vachtstructuur van een langharige Border Collie

De vachtstructuur van een langharige Border Collie bestaat uit een rechte, dichte en lange bovenvacht in combinatie met een dichte en zachte ondervacht. Dit is een enorm verschil als je kijkt naar de kortharige Border Collies, die korter haar en geen lange bovenvacht hebben.

De haarlengte van een langharige Border Collie

De haarlengte van een langharige Border Collie kan erg verschillen, maar de haren zijn natuurlijk nooit kort. Over het algemeen gaan de haren van dit type Border Collie van middellang haar tot lang haar. Er is dus niet één standaard lengte voor dit type. Bij shows zijn Border Collies met een langere vacht vaak wat populairder.

De haarkleuren van een langharige Border Collie

Langharige Border Collies zijn er in veel verschillende kleuren en kleurcombinaties. Je ziet zeer zelden een Border Collie in één kleur. Meestal hebben Border Collies meerdere kleuren in hun vacht. Hieronder vind je een overzichtelijke lijst met alle erkende kleuren en kleurcombinaties bij Border Collies.

  • Saddleback
  • Brindle
  • Wit en Zwart
  • Wit en Blauw
  • Wit en Blauw Merle
  • Wit en Rood
  • Wit en Rood Merle
  • Wit gevlekt

Hebben langharige Border Collies een dubbele vacht?

Zowel langharige als kortharige Border Collies hebben een dubbele vacht. Dit houdt in dat ze zowel een onder-vacht als een boven-vacht hebben. De boven-vacht is vaak grover en de onder-vacht is vaak wat zachter. Bij een langharige Border Collie is het meestal wel zo dat beide vachten langer zijn dan bij een gladharige Border Collie.

Zijn langharige Border Collies een apart ras?

Nee, langharige Border Collies zijn geen apart ras. Ongeacht welk type vacht een Border Collie heeft, het zijn allemaal Border Collies. Een Border Collie kan zowel een lange als een korte vacht hebben. Dit betekent echter niet dat het andere rassen zijn. Border Collies met een langere vacht komen vaker voor.

Verhaart een langharige Border Collie?

Langharige Border Collies verharen zeker. Het maakt niet uit of een Border Collie een korte of een lange vacht heeft, ze verharen het hele jaar door. Border Collies gaan door verschillende verhaarperiodes. In de lente en in de herfst zullen ze vaak wat mer verharen dan je gewend bent.

Het is verstandig om de wintervacht van de Border Collie weg te borstelen wanneer dit nodig is. Op die manier voorkom je dat het hele huis vol ligt met plukken haar. Je kunt ook een waterblazer aanschaffen, hiermee kun je de losse haren uit de vacht blazen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe erg verharen Border Collies?

Beste hondenborstel voor een Border Collie

Border Collie prijs – Wat kost een Border Collie?


Hoe vaak verharen langharige Border Collies?

Een langharige Border Collie verhaart net zo veel als een kortharige Border Collie. Dit betekent dus dat ze het hele jaar door verharen.

In twee verschillende periodes zul je merken dat ze nog wat extra verharen. Je zou kunnen zeggen dat deze periodes de twee verhaarperiodes van een Border Collie zijn. Deze twee verhaarperiodes van het jaar zijn aan het begin van de zomer en aan het begin van de herfst. Je zult dan ook merken dat een Border Collie rond deze tijden het meest verhaart.

Zowel aan het begin van de zomer als aan het begin van de herfst veranderen de seizoenen het meest. Het lichaam van een Border Collie voelt dit aan, waardoor het de behoefte krijgt om een deel van zijn onder-vacht los te laten. Wanneer een Border Collie verhaart betekent het eigenlijk dat de huidige vacht loslaat, zodat er plaats wordt gemaakt voor een nieuwe vacht dat beter bij het huidige seizoen past.

In de zomer maakt de dikkere wintervacht dus plaats voor een dunnere zomervacht, terwijl in de herfst deze dunnere zomervacht weer plaatsmaakt voor een dikkere en vollere wintervacht. Op die manier past een Border Collie zich aan en kan hij beter om gaan met de temperatuur van het betreffende seizoen.

Hoeveel vachtverzorging heeft een langharige Border Collie nodig?

Het is verstandig om een langharige Border Collie, net als andere type Border Collies, ongeveer 2 à 3 keer per week te borstelen.

Wanneer de hond in een verhaarperiode zit zul je merken dat dit wat vaker nodig is. Let bij het borstelen goed op klitten. Wanneer je merkt dat de hond last heeft van klitten is het de bedoeling dat je deze eruit borstelt.

Klitten vormen zich vooral op de plekken met de langste haren. Denk hierbij aan de haren rondom de oksels, de staart en de oren van de hond. Het kan voorkomen dat je de klitten er simpelweg niet uit kunt borstelen. Probeer ze er dan zo voorzichtig mogelijk uit te knippen met een schaar. Durf je dit niet aan? Ga dan eventueel naar een hondentrimmer.

Naast het borstelen van de vacht zul je deze af en toe ook moeten wassen. Het feit dat langharige Border Collies middellang tot lang haar hebben betekent ook dat ze over het algemeen wat sneller vuil oppikken met hun vacht. Het is daarom slim om een langharige Border Collie één keer in de drie maanden te wassen. Heel veel vaker is niet nodig.

Ga je vaak met de hond wandelen in de bossen of rolt hij graag door de modder? Dan is het logisch dat je hem wat vaker wast. Was je Border Collie echter niet té vaak. Dit kan zorgen voor eventuele huidproblemen bij de hond en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Benodigdheden voor het borstelen van een langharige Border Collie

Er zijn een heleboel borstels en andere producten die je kunt gebruiken bij het borstelen van een langharige Border Collie. Hieronder bespreken we een paar handige tools die het borstelen van de hond wat makkelijker kunnen maken.

Anti-klit spray

Het borstelen van een langharige Border Collie is een stuk makkelijker wanneer je een anti-klit spray gebruikt. Het zal niet alleen het borstelen makkelijker maken voor jou, ook voor de hond zelf wordt het een stuk aangenamer. Een anti-klit spray zorgt er namelijk voor dat de klitten er makkelijker uit gaan en dat je niet voor een lange tijd hoeft te trekken aan en te kammen in de vacht van de hond.

Ondervacht hark

Zoals de naam als zegt zijn ondervacht harken ontworpen voor de ondervacht van een hond. Een ondervacht hark is efficiënt in het verwijderen van pluizen of eventuele dode haren in de ondervacht van een langharige Border Collie.

Slicker borstel

Een slicker borstel kun je gebruiken in plaats van een ondervacht hark. Het is handiger om voor een slicker borstel te kiezen wanneer een Border collie een lange, dikke vacht heeft.

Borstel met pinnen en haren

Borstels met pinnen en haren zijn tweezijdige borstels waarvan de ene kant de bovenvacht van een Border collie gladder maakt en laat glanzen. De andere kant verwijdert de laatste losse haren.

Hoeveel kost een langharige Border Collie?

Langharige Border Collies zijn geen apart ras. Dit betekent dus ook dat ze ongeveer hetzelfde kosten als alle andere type Border Collies. Een gemiddelde prijs van een Border Collie pup is €800 tot €1000, maar deze prijs kan makkelijk oplopen als de Border Collie een goed getrainde werkhond is, of ouderdieren uit gewilde lijnen heeft. De prijs van een hond is afhankelijk van de locatie van de fokker, de afstamming van de hond en de papieren.

Zorg ervoor dat je genoeg onderzoek hebt gedaan naar zowel het ras als de fokker vóórdat je een langharige Border collie aanschaft. Kies voor een verantwoordelijke fokker die de ouderdieren heeft laten controleren op lichamelijke afwijkingen zoals HD en genetische aandoeningen.

Je kunt ook een Border Collie adopteren. Het adopteren van een Border Collie kost gemiddeld rond de €200,-, wat veel minder is dan wanneer je er een aanschaft via een fokker. Het is ook een mooie manier om een Border collie een nieuwe kans en een veilig thuis te geven.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoe intelligent is een Border Collie?

Beste matras, kussen of mand voor een Collie

Heeft een Border Collie veel verzorging en onderhoud nodig?