Home » Border Collie Collapse (BCC)

Border Collie Collapse (BCC)

Net als alle andere hondenrassen hebben Border Collies meer kans op bepaalde gezondheidsproblemen. Dit betekent niet dat ze hier gegarandeerd mee te maken krijgen, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Eén van de gezondheidsproblemen waar Border Collies over het algemeen wat vaker mee te maken krijgen is Border Collie Collapse (BCC). In dit artikel bespreken we wat dit precies inhoudt en wat de impact ervan is op een Border Collie.


TOP TIP: Border Collies zijn gevoelig voor aandoeningen van het zenuwstelsel. Je kunt het zenuwstelsel van je hond daarom ondersteunen met een supplement, zoals Sensipharm Nervous System support. Dit supplement bevat Chinese kruiden die een normale functie van het zenuwstelsel bevorderen.


Wat is Border Collie Collapse (BCC)?

Voordat we dieper ingaan op dit gezondheidsprobleem is het goed om te weten wat het inhoudt.

Border Collie Collapse (BCC) is een episodische aandoening die betrekking heeft op het zenuwstelsel van de hond. Het speelt voornamelijk op wanneer de hond een zware inspanning verricht. De hond kan door inspanning onstabiel en verward raken, en in het uiterste geval zelfs instorten.

BCC komt voor bij Border Collies in Noord-Amerika, Europa en Australië. Het wordt voornamelijk waargenomen bij honden die worden ingezet voor werkvee, maar ook bij honden die deelnemen aan behendigheids- of fly-ball-wedstrijden. Ook bij honden die herhaaldelijk een bal apporteren wordt BCC over het algemeen wat vaker vastgesteld.

Andere benamingen voor Border Collie Collapse zijn ‘Exercise Induced Collapse’ (EIC), ‘Exercise Induced Hyperthermia’ en ‘stress aanvallen’. Wanneer je deze benamingen voorbij ziet komen weet je dus dat het waarschijnlijk over BCC gaat.

Wat zijn de oorzaken van Border Collie Collapse?

De precieze oorzaak van Border Collie Collapse is nog niet duidelijk. Onderzoekers van de Universiteit van Saskatchewan, de Universiteit van Minnesota en de Comparative Neuromuscular Unit van de Universiteit van Californië San Diego zijn betrokken geweest bij een groot project om BCC te onderzoeken.

Tijdens dit project zijn honden met Border Collie Collapse vóór en na een inspanning geëvalueerd. Ook werden door de eigenaar verstrekte vragenlijsten en videobanden van instortingsmomenten geëvalueerd. De resultaten van deze onderzoeken zijn gepubliceerd in het Journal of the American Animal Hospital Association. Het onderzoek wordt echter voorgezet om nog meer te weten te komen over de genetische oorzaak van BCC.

Er wordt nog steeds informatie verzameld, zoals vragenlijsten, video’s, DNA-monsters en stambomen van Border Collies en andere hondenrassen waarvan vermoed wordt dat ze BCC hebben.

Is Border Collie Collapse een erfelijke ziekte?

Border Collie Collapse komt zowel bij Border Collies als bij sommige andere hondenrassen voor. Zoals we al eerder hebben benoemd is het een episodische aandoening van het zenuwstelsel die wordt uitgelokt door zware inspanning. De genetische basis van deze aandoening is onbekend, maar er wordt aangenomen dat het een complexe genetische aandoening is.

Wat zijn de symptomen van Border Collie Collapse?

Er zijn verschillende symptomen van Border Collie Collapse. De typische instortingsverschijnselen beginnen meestal binnen vijf tot vijftien minuten na het begin van een bepaalde inspanning. Een aantal van deze typische verschijnselen zijn desoriëntatie, een verwardheid of het verlies van concentratie. Ook kan de hond gaan zwaaien, waggelen en opzij vallen.

Het overdreven optillen van elke ledemaat tijdens het lopen en een hakerige gang behoren ook tot de symptomen. Daarnaast zou het kunnen dat de hond gaat schuren met de achter- en/of voorpoten en kan het zijn dat ze de poten kruisen bij het draaien.

Veel Border Collies met BCC lijken relatief normaal wanneer ze zich inspannen. Na de inspanning gedragen ze zich gedurende vijf tot dertig minuten abnormaal en herstellen daarna volledig zonder signalen van enige restkreupelheid, spierstijfheid of ongemak.

Zijn er behandelingen voor Border Collie Collapse?

Er is helaas geen behandeling voor Border Collie Collapse. Het lijkt er echter op dat dierenartsen hopen dat ze het defecte gen kunnen identificeren en op die manier kunnen proberen om het fokken met aangetaste honden te voorkomen.

Er zijn gelukkig wel dingen die je zelf kunt doen om jouw hond een beetje te helpen wanneer hij lijdt aan BCC. Merk je een verandering in de manier van lopen op bij de hond? Stop dan de activiteit en ga op zoek naar een schaduwrijke of koele plaats. Geef de hond de mogelijkheid om op deze plek te ontspannen en wacht totdat hij zich weer normaal gedraagt.

Over het algemeen kunnen Border Collies met BCC nog een vrij normaal leven leiden, maar het kan belangrijk zijn om hun deelname aan bepaalde activiteiten te beperken. Dit is vooral het geval bij warm weer. Krijgt de hond toch een aanval? Dan kan een koele omgeving het herstel versnellen.

We zullen moeten wachten totdat de oorzaak van BCC bekend is voordat er gezocht kan worden naar een specifieke behandeling voor deze aandoening. Tot die tijd zul je een aangetaste hond zoveel mogelijk zelf moeten helpen.

Hoelang duurt Border Collie Collapse?

Tijdens een Border Collie Collapse aanval kan de hond vijf tot dertig minuten lang te maken krijgen met versuffing, verwarring, verlies van concentratie, het ontwikkelen van een stijve of stramme gang met korte passen en het overkruisen van de poten.

Vaak worden de honden door een aanval wiebelig en lijken ze ‘dronken’ doordat ze tijdelijk een ongecoördineerde gang hebben. Sommige aangetaste honden wankelen of struikelen en het kan zelfs voorkomen dat de hond helemaal ineenstort.

Dit betekent dan ook dat ze op dat moment even niet meer kunnen lopen. Na vijf tot dertig minuten zijn ze over het algemeen weer normaal en herstellen ze volledig. Hierna hebben ze ook geen last van eventuele kreupelheid, stijfheid of ongemak.

Hoe vaak komt Border Collie Collapse voor?

Border Collie Collapse is niet zeldzaam en komt redelijk vaak voor bij Border Collies. Het kan een aanzienlijk probleem zijn, maar er zijn geen gegevens over hoe vaak het precies voorkomt. Dit komt doordat er nog geen diagnostische test bestaat die kan bevestigen of een hond BCC heeft of niet.

Katie Minor heeft onderzoek gedaan naar BCC en gaf aan dat bij een grote stock dog trial in Minnesota het percentage gerapporteerde gevallen van BCC ongeveer 5% was. Als dit percentage indicatief is voor de aanwezigheid van BCC bij Border Collies, dan betekent dit dat het ongeveer evenveel voorkomt als Exercise Induced Collaps bij Labrador Retrievers.

Toch moeten de onderzoekers de exacte bron van BCC nog vinden om de aantallen nog nauwkeuriger te kunnen bepalen.

Is Border Collie Collapse gevaarlijk voor de algemene gezondheid van een Border Collie?

Border Collies met Border Collie Collapse kunnen over het algemeen een vrij normaal leven lijden. Uiteraard hebben ze soms te maken met aanvallen, maar dit geldt vaak voor vijf à dertig minuten. Buiten deze aanvallen om hebben de meeste honden weinig last van de aandoening.

Honden met BCC vertonen dan ook verder geen laboratoriumafwijkingen en herstellen snel na een aanval. Uiteraard is het vervelend dat de hond last heeft van aanvallen en niet altijd mee kan doen aan activiteiten, maar het is niet zo dat Border Collie Collapse gevaarlijk is voor de algemene gezondheid van de hond.

Is Border Collie Collaps dodelijk voor Border Collies?

Het komt niet vaak voor, maar het is weleens gebeurd dat een hond tijdens een instortingsperiode is overleden. Websites en nieuwsbrieven van Border Collie fokkers en rasverenigingen vermelden Border Collie Collapse als een belangrijk probleem bij Border Collies.

Ook al overlijden niet veel honden aan BCC, het is zeker een serieus probleem waar je altijd rekening mee moet houden als je hond het heeft.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Heeft een Border Collie veel verzorging en onderhoud nodig?

Beste hondenborstel voor een Border Collie

Hoeveel beweging heeft een Border Collie nodig?


Wat voor gezondheidsproblemen komen nog meer voor bij Border Collies?

Naast Border Collie Collapse zijn er nog andere gezondheidsproblemen waar een Border Collie over het algemeen wat vaker mee te maken krijgt. We zullen wat dieper ingaan op een aantal van deze gezondheidsproblemen, zoals epilepsie, Progressieve Retinale Atrofie (PRA) en heupdysplasie.

Epilepsie

Epilepsie is een spontane overactiviteit van zenuwcellen in een klein of groot deel van de hersenen. Dit kan plaatselijke spieractiviteit, gegeneraliseerde aanvallen, stuiptrekkingen of toevallen veroorzaken. Er is geen duidelijke oorzaak voor epilepsie bij honden, maar we weten wel dat het een veel voorkomende erfelijke aandoening bij Border Collies is. Een Border Collie met epilepsie krijgt voor het eerst te maken met toevallen wanneer hij tussen de één en vier jaar oud is.

Lees Meer: Epilepsie bij Border Collies

Progressieve Retinale Atrofie (PRA)

Progressieve Retinale Atrofie (PRA) is een afwijking van het netvlies die bij veel hondenrassen voorkomt en kan leiden tot blindheid. In het begin ziet een hond met PRA vaak slecht in het donker en ervaart hij nachtblindheid. Na enkele jaren kan PRA leiden tot volledige blindheid.

Het ontwikkelt zich meestal pas wanneer een hond drie of vier jaar oud is. Daarvoor is er eigenlijk nog niets aan de hond te merken en is er bij eventueel oogonderzoek ook niets te zien. Helaas bestaat er (nog) geen behandeling voor PRA.

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een aandoening van het skelet dat veel voorkomt bij grote honden. Dit betekent echter niet dat het niet voor kan komen bij kleinere hondenrassen. Normaal gesproken werkt het heupgewricht als een bal in een kom. Wanneer een hond heupdysplasie heeft, passen de bal en de kom als het ware niet goed in elkaar of ontwikkelen ze zich niet goed.

Hierdoor kunnen ze gaan schuren en ontstaan er beschadigingen. Dit kan ervoor zorgen dat er na verloop van tijd een verslechtering of zelfs een verlies van functie van het gewricht plaatsvindt. Er zijn een aantal factoren die heupdysplasie kunnen veroorzaken. Hierbij kan gedacht worden aan genetica, een te hoge groeisnelheid, bepaalde soorten lichaamsbeweging en een verkeerd gewicht en verkeerde voeding.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Gezondheidsproblemen bij Border Collies

Wat is heupdysplasie bij Border Collies?

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie