Home » De oorsprong van de Australian Shepherd

De oorsprong van de Australian Shepherd

De Australian Shepherd is een prachtige hond, echter weten maar weinig mensen wat de oorsprong van dit hondenras is. De historie van de Australian Shepherd brengt dan ook een aantal verrassende dingen met zich mee. Want hoe is dit geweldige ras eigenlijk tot stand gekomen? En komt hij eigenlijk wel uit Australië, zoals de naam doet vermoeden?

De grote uitzondering genaamd de Australian Shepherd

Wanneer iemand aan je vraagt waar de Australian Shepherd vandaan komt, is de kans groot dat je gelijk antwoord met ‘Australië’. Toch zul je je verbazen, want de Australian Shepherd komt uit de westerse staten van Amerika. Denk hierbij aan Idaho, Wyoming, Colorado en Californië. De naam van het ras doet misschien vermoeden dat deze honden oorspronkelijk uit Australië komen, maar dat is dus niet het geval. In het westen van Amerika zijn ze namelijk ontwikkeld om te helpen bij het verzorgen van grote kuddes schapen.

Maar hoe komt het dan dat de naam van het ras verwijst naar Australië? Hier is tot op de dag van vandaag nog geen duidelijk en definitief antwoord op. Wel zijn er een heleboel vermoedens over de oorsprong van dit hondenras, waar we je wel wat meer over kunnen vertellen.


TIP: Wil je alles weten over Aussies, de oorsprong, historie en bekende Aussies die het ras gemaakt hebben tot wat het nu is? Het boek ‘Unforgettable Aussies’ is een origineel boek over de historie van de Aussie, met verhalen over bijzondere Aussies en hulpmiddelen om de oorsprong van je eigen Australische Herder te onderzoeken.


We weten nu dat de Australian Shepherd oorspronkelijk uit het westen van Noord-Amerika komt, maar dit is nog steeds een enorm gebied. Het is dan ook van belang dat we echt naar de eerste wortels van dit hondenras kijken. Hiervoor moeten we een hele tijd terug, namelijk naar de jaren 1500. In die tijd arriveerden de Conquistadors in de Nieuwe Wereld. Zij hadden vlees nodig om de geestelijken en soldaten te kunnen voeden. Hiervoor importeerden ze hun inheemse Churras schapen. Om deze te hoeden, hadden ze herdershonden nodig. Ook deze importeerden ze. Dit was echter nog niet de Australian Shepherd zoals we die nu kennen. De honden die de Conquistadors importeerden zagen er wat meer wolfachtig uit. Ook waren ze een stuk groter dan de Australian Shepherd. Daarnaast hadden ze een wat geelachtige of zwarte kleur.

Waar komt de Australian Shepherd precies vandaan?

Honden die wat meer leken op de Australian Shepherd, waren de voorouders van de Carea Leonés, ook wel Careas genoemd. Dit hondenras was een stuk kleiner en energieker dan de honden die we hierboven al noemden. Careas komen uit de regio León in Noordwest-Spanje. Ook zij hoedden de Churras schapen. Dit deden zij met behulp van Spaanse Mastiffs. De Careas hebben merle vachten, die een gemiddelde lengte kunnen hebben. Daarnaast hebben sommige van deze honden prachtige, blauwe ogen. We moeten er rekening mee houden dat er geen bewijs is van het vermoeden dat de Careas door de Conquistadors naar Amerika zijn gebracht. Toch is de gelijkenis met de Australian Shepherd zeer opvallend.

Of het nu de grotere, wolfachtige honden waren of de Careas, de verschillende honden plantten zich in de loop der eeuwen in een snel tempo voort. Op die manier creëerden ze een soort van generieke herdershond die in zowel New Mexico als Californië voorkwam. In het midden van de 18e eeuw veroorzaakte de California Gold Rush een stijgende vraag naar schapen. Deze waren nodig om het grote aantal aan nieuwaangekomen mijnwerkers te voeden. Na de Burgeroorlog was er daarnaast meer behoefte aan zowel schapenvlees als -wol. Hierdoor kwamen er uiteindelijk weer meer schapen en herdershonden naar het Amerikaanse Westen.

Het is dus duidelijk dat de precieze oorsprong van de Australian Shepherd nog niet helemaal bekend is. Toch is er al wel veel informatie beschikbaar waar een aantal dingen uit kunnen worden afgeleid.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Verharen Australian Shepherds veel?

Australian Shepherd leeftijd – Hoe lang leven Australian Shepherds?

Beste hondenspeelgoed voor een Australian Shepherd

Dus de Australian Shepherd komt niet uit Australië?

Nee. Dit hondenras komt dus niet uit Australië. Er komen zelfs nog andere gebieden naar voren die waarschijnlijk te maken hebben met de oorsprong van deze hond. Schapenkuddes werden namelijk ook vanuit het Middenwesten en het Oosten naar het Westen gestuurd. Deze kuddes werden vergezeld door herdershonden die van oorsprong uit Engeland kwamen, genaamd Engelse Herders. Een groot aantal van deze honden stamden oorspronkelijk af van werkende Collies. Deze werkende Collies waren vaak zwart of tan met wit, driekleurig of merle. Dit zijn dan ook typische kleuren en patronen die voorkomen bij de Australian Shepherd.

Aan het eind van de 19e eeuw kwamen er wederom schapen naar het Westen en de meeste hiervan waren Merinos. Dit schapenras komt oorspronkelijk uit Spanje. In de jaren 1700 stuurde Karel III van Spanje een aantal van deze schapen naar zijn neef, genaamd Prins Xaverius van Saksen. Hierdoor werden de Merinos gekruist met de Saksische schapen die er al leefden. Uiteindelijk ontstond er dan ook een heuse Merinofokkerij in Duitsland. Een tijd later bracht een Duitse emigrant deze verbeterde Merinos naar Australië. Hier plantten deze zich snel voort en vanuit hier werden deze schapen uiteindelijk naar het Amerikaanse Westen geëxporteerd.

Uit krantenverslagen van vroeger is te halen dat de schapen uit Australië werden vergezeld door Australian Shepherds. Deze honden waren, net als de Engelse Herders, eigenlijk geen echt ras. Het was meer een losjes gedefinieerd type. Ook deze Australian Shepherds waren voor het grootste deel van Britse afkomst, net als de meeste mensen die in Australië woonden. In Australië werd dit hondenras dan ook niet ‘Australian Shepherds’ genoemd. Deze naam werd uiteindelijk door de Amerikanen aan dit hondenras gegeven.

Met behulp van de studie Cell Reports uit 2017 is gebleken dat de Australian Shepherd tot de UK Rural Clade behoort. Andere hondenrassen die hiertoe behoren zijn de Collie, de Shetland Sheepdog en de Border Collie. De Australian Shepherd draagt, net als veel andere honden in de UK Rural Clade, de MDR1 mutatie. Dit veroorzaakt gevoeligheid voor ivermectine. Het ras kan hierdoor ook de Collie oogafwijking ontwikkelen. Ook dit kan worden gezien als een bewijs van het feit dat het ras Britse wortels heeft.

De Australian Shepherd is een mix van veel verschillende culturen

Uit het onderzoek bleek ook nog iets anders interessants. Zo’n 10% van de Duitse Herdershonden draagt namelijk ook het MDR1 gen. Hieruit kon worden gesteld dat de Duitse Herdershonden en de Australian Shepherd een gemeenschappelijke voorouder hebben of dat de Australian Shepherd heeft bijgedragen aan het ontstaan van het typische Duitse ras. Aangezien het Merino schaap vanuit Duitsland via Australië naar de Verenigde Staten is gekomen, kan het natuurlijk ook zo zijn dat er toen een aantal Duitse herdershonden meegereisd zijn.

We hopen dat je het allemaal nog snapt, want er komt nog een gebied bij. Van 1870 tot 1970 vonden de Basken, immigranten uit Noord-Spanje, werk in het westen als schaapherders. Het is niet helemaal duidelijk wat hun rol is in de ontwikkeling van de Australian Shepherd. Aan de ene kant wordt gedacht dat de Basken hun eigen herdershonden met zich meebrachten, terwijl er aan de andere kant gedacht wordt dat de Basken werkten met de Britse honden die al in het Westen waren. Uit een aantal verslagen kan worden gehaald dat de Basken via Australië kwamen. Toch verliet het merendeel Spanje echter voor Argentinië, Chili en Paraguay. Uiteindelijk trokken zij verder naar Californië om daar te gaan werken als mijnwerkers. Het is echter nog steeds de vraag of zij daadwerkelijk honden meebrachten of niet.

Zoals je misschien al hebt gemerkt, is de Australian Shepherd een ras met een verwarrende mix van een heleboel verschillende nationale identiteiten, invloeden en culturen. Het is dan ook lastig om precies aan te geven waar hun oorsprong ligt en waar ze nou precies vandaan komen. Wat wel duidelijk is, is dat de naam nogal misleidend kan zijn. Het feit dat ze Australian Shepherds heten, betekent niet automatisch dat ze ook daadwerkelijk uit Australië komen. Er zijn een heleboel vermoedens als het aankomt op de oorsprong van de Australian Shepherd. Hoe dit precies zit, is echter nog steeds niet helemaal duidelijk.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Blaffen Australian Shepherds veel?

Beste hondenborstel voor een Australian Shepherd

Beste matras, kussen of mand voor een Australian Shepherd