Home » Blaffen Australian Shepherds veel?

Blaffen Australian Shepherds veel?

Sommige hondeneigenaren vinden het niet zo erg als hun hond veel blaft, terwijl anderen er helemaal niet tegenkunnen. Voordat je een hond aanschaft, is het dan ook verstandig om eens te kijken of het een stil hondenras is of dat ze veel blaffen. Hoe zit dat bij Australian Shepherds? Is dit een stil ras of blaffen ze veel? Natuurlijk is dit bij elke individuele hond anders, maar toch zegt het gemiddelde van een hondenras vaak al veel.

Zijn Australian Shepherds stille honden?

Australian Shepherds zijn niet alleen actief en waakzaam, maar ook luidruchtig. Dit betekent dan ook zat ze over het algemeen vaak blaffen naar bijvoorbeeld vreemdelingen, harde geluiden en andere dieren. Ze worden dus niet beschouwt als een stille honden, maar eerder als een luidruchtig ras.

Worden Australian Shepherds beschouwd als een blaffend ras?

Ja, Australian Shepherds worden beschouwd als een blaffend ras. Ze hebben snel de neiging om naar mensen, dieren of geluiden te blaffen. Toch verschilt dit per individuele hond anders en ook de mate aan blaffen verschilt vaak. Om een goed inzicht te krijgen in het blaffen bij Australian Shepherds is er gevraagd naar de ervaringen van hondeneigenaren van dit ras.


TOP TIP: Aangezien Aussies graag blaffen, is het een goed idee om je te verdiepen in de oorzaken van blaffen en manieren om blaffen te verminderen. Het boek ‘blafgedrag van honden’ is het beste en meest complete boek voor hondeneigenaren met honden die graag blaffen. Het helpt je te begrijpen waarom je hond blaft, en hoe je er het beste op kunt reageren.


Blaffen Australian Shepherds veel?

In onderstaande grafiek zijn overzichtelijk de ervaringen van eigenaren van Australian Shepherds te vinden op het gebied van blaffen.

Er is te zien dat 13% van de hondeneigenaren aangeeft dat hun Australian Shepherd helemaal niet blaft. Daarnaast geeft 35% aan dat ze dit zelden doen en dat ze verwacht hadden dat het meer zou zijn. Verder geeft 12% van de eigenaren aan dat hun hond zo nu en dan een keer blaft. Het overgrote deel, namelijk 40%, geeft aan dat hun Australian Shepherd wel degelijk blaft.

Blaffen Australian Shepherds veel
Blaffen Australian Shepherds veel?

Er zit dus veel verschil tussen de individuele honden van dit hondenras. Waar de ene Australian Shepherd helemaal niet blaft, blaft de andere juist wel veel.

Je kunt van tevoren niet weten of je een vocale of een stille hond krijgt. Het is echter wel duidelijk dat je bij dit hondenras wel degelijk de kans hebt dat je te maken krijgt met een Australian Shepherd die wel veel blaft.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Verharen Australian Shepherds veel?

Houden Australian Shepherds van Zwemmen?

Zijn Australian Shepherds goede waakhonden?


Waar blaffen Australian Shepherds naar?

Australian Shepherds blaffen naar verschillende dingen. Zo kunnen ze dit doen naar andere mensen, maar ook naar bijvoorbeeld harde geluiden. Het kan ook zijn dat ze blaffen naar andere dieren. Waarom ze dit doen, bespreken we verderop in het artikel. Het kan echter erg verschillen tussen twee individuele honden waarnaar ze blaffen. Je komt er vanzelf achter wat ervoor zorgt dat jouw hond gaat blaffen en wat niet.

Waarom blaffen Australian Shepherds?

Er zijn verschillende redenen voor het blaffen bij Australian Shepherds. Om erachter te komen wat de meest voorkomende oorzaken zijn, is er naar de ervaringen van eigenaren van Australian Shepherds gevraagd. De resultaten hiervan zijn hieronder in de grafiek te vinden.

De meest voorkomende oorzaak van het blaffen is het feit dat iemand op de deur klopt of dat de bel gaat. Bij veel Australian Shepherds is dit een oorzaak van het blaffen. Verder is de kans ook aanwezig dat een Australian Shepherd blaft wanneer er visite op bezoek is. Ook naar andere honden kan dit hondenras gaan blaffen. Dit is al helemaal het geval wanneer de andere hond blaft.

Een andere reden voor het blaffen kan zijn dat ze territoriaal of beschermend zijn voor hun baasje. Het kan echter ook zijn dat ze blaffen om aandacht te krijgen. Zorg ervoor dat je dit niet beloond, want wanneer je dat doet zal de hond het blijven doen, aangezien hij merkt dat dit werkt.

Het blaffen kan echter ook dienen als een soort communicatiemiddel wanneer ze naar buiten moeten om bijvoorbeeld te plassen. Op die manier geven ze aan dat dit nodig is. Hier kun je uiteraard wel naar luisteren en hem op zo’n moment naar buiten laten.

Sommige Australian Shepherds blaffen naar nieuwe mensen die ze nog niet kennen. Het kan echter ook voorkomen dat ze gewoonweg altijd naar van alles blaffen. Houdt er dus rekening mee dat dit ook voor kan komen.

Verder hebben sommige Australian Shepherds de neiging om te blaffen naar fietsers of scooters. Ook katten zijn soms de oorzaak van het geblaf. Daarnaast blaffen sommige Australian Shepherds wanneer ze alleen zijn of als ze zich vervelen. Als laatste gaf men aan dat hun Australian Shepherd blaft wanneer hij in aanraking komt met paarden of andere dieren.

Lees Meer: Zijn Australian Shepherds goed met katten?

Kun je jouw Australian Shepherd leren om te stoppen met blaffen?

Er zijn verschillende manieren waarmee je jouw Australian Shepherd kunt leren om te stoppen met blaffen. Zorg ervoor dat je hiervoor genoeg geduld hebt, want de hond moet wel de kans krijgen om het daadwerkelijk te leren. We zullen verschillende manieren benoemen, zodat je zelf kunt kiezen welke het beste bij jou past.

Manier 1. Laat hem eerst blaffen en gebruik daarna een commando

Soms is het goed om de hond even zijn gang te laten gaan. Blaft de hond? Grijp dan niet in en wacht totdat hij zelf stopt met blaffen. Is hij stil? Prijs hem dan en geef hem een traktatie. Dit kan een koekje of een brokje zijn, maar combineer dit altijd met een compliment. Blijf dit steeds herhalen voor een aantal dagen, zodat wanneer de hond stopt met blaffen hij dit associeert met het krijgen van een beloning.

Merk je dat hij het steeds beter begint te snappen? Dan kun je gebruik gaan maken van een commando. Je zou bijvoorbeeld het woord ‘stil’ kunnen gebruiken. Laat hem wederom gewoon blaffen. Stop hij? Zeg dan ‘stil’. Beloon hem daarna met bijvoorbeeld een traktatie en een compliment. Op die manier gaat hij ook het woord ‘stil’ associëren met iets positiefs, namelijk de traktatie. Wanneer je dit blijft doen, zul je merken dat de hond steeds stiller wordt en minder blaft.

Manier 2. Zorg ervoor dat de hond niet meer blaft tijdens het wandelen

Wanneer je met een Australian Shepherd gaat wandelen, kan het zijn dat hij de neiging heeft om naar andere mensen en dieren te blaffen. Dit kun je afleren op bijna dezelfde manier als manier 1. Laat hem zijn gang gaan en beloon hem wanneer hij stopt. Blijf gebruikmaken van het commando ‘stil’ en geef hem een traktatie wanneer hij hiernaar luistert. Het kan in het begin even lastig zijn wanneer de hond blaft tijdens het wandelen, maar wanneer je hem blijft trainen zorgt dat ervoor dat hij in de toekomst niet tot weinig zal blaffen en veel rustiger is tijdens het wandelen.

Manier 3. Leer de hond het blaffen af op plekken waar hij dit vaak doet

Er kunnen plekken zijn in of rondom het huis waar de hond de neiging heeft om veel te blaffen. Het is dan slim om hem mee te nemen naar deze plekken en hem hier wat tijd door te laten brengen. In het begin zal hij waarschijnlijk veel gaan blaffen. Laat hem dit doen en negeer het. De hond zal uiteindelijk stoppen met blaffen en wederom is dit het moment dat je hem hiervoor beloont. Geef hem weer een compliment en een traktatie en zorg ervoor dat de hond het stoppen met blaffen associeert met het compliment en de beloning. Blijf dit oefenen en maak na een tijdje ook weer gebruik van het commando ‘stil’.

Door alle bovengenoemde manieren te blijven gebruiken en je geduld te bewaren, zorg je ervoor dat de kans groot is dat jouw Australian Shepherd uiteindelijk een stille hond is die niet overmatig blaft. Dit is voor zowel jouzelf als voor de hond een stuk fijner.

Lees Meer: Zijn Australian Shepherds eenvoudig te trainen?

Hoe voorkom je dat jouw Australian Shepherd overmatig blaft?

Je kunt voorkomen dat jouw Australian Shepherd overmatig blaft door zo vroeg mogelijk te beginnen met het afleren van het gedrag. Hoe jonger de hond is, hoe makkelijker het is om hem te trainen. Begin dan ook al wanneer hij een pup is met het aanleren van het commando ‘stil’, mits dit mogelijk is. Hoe eerder je begint, hoe meer profijt je van de training zal hebben wanneer de hond ouder is. Het is belangrijk dat je de training blijft herhalen en geduld hebt, totdat de hond het gewenste gedrag heeft aangeleerd en een stuk minder blaft. Hierbij zijn uiteraard ook traktaties een heel handig hulpmiddel.

Al met al zijn Australian Shepherds over het algemeen vocale honden, maar dit betekent niet dat dit een probleem hoeft te zijn. Er zijn verschillende manieren waarmee je dit gedrag af kunt leren en ervoor kunt zorgen dat de hond alleen blaft op momenten dat jij dat goed vindt of wanneer het noodzakelijk is, want soms is het ook helemaal niet erg dat een hond blaft. Ook is het niet zo dat elke Australian Shepherd vocaal is, maar uit de ervaringen van eigenaren van honden van dit ras blijkt wel dat de kans zeker aanwezig is dat een Australian Shepherd veel blaft. Wanneer je echter geduld hebt en bereid bent om met de hond te blijven trainen zolang dat nodig is, hoeft dit zeker geen probleem te zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste halsbanden voor een Collie

Het ideale gewicht van een Australian Shepherd

Beste hondenbench voor een Collie