Home » Verharen Australian Shepherds veel?

Verharen Australian Shepherds veel?

Elk hondenras zit net weer even wat anders in elkaar. Sommige rassen verharen bijvoorbeeld nauwelijks, terwijl je bij anderen beter met de stofzuiger achter ze aan kan lopen aangezien ze constant haren achterlaten. Voor sommige mensen is de hoeveelheid dat een hond verhaard een belangrijke factor bij het kiezen van een hondenras. Dus hoe zit dat bijvoorbeeld bij Australian Shepherds? Verhaart dit hondenras en zo ja, hoeveel dan?

Verharen Australian Shepherds?

Het antwoord op de vraag of Australian Shepherds verharen is ‘ja’. Dit hondenras kan zelfs redelijk veel verharen. Dit komt onder andere doordat ze een dubbele vacht hebben. Gelukkig is het niet zo dat het onmogelijk is om het verharen onder controle te houden. Uiteraard zul je de hond hiervoor goed moeten verzorgen en hier ook regelmatig de tijd voor moeten nemen.


TIP: Een van de meest gebruikte en efficiënte kammen om Australian Shepherds te helpen bij het verharen, is de Furminator. Met deze originele, handige kam verwijder je in no-time een flinke hoeveelheid losse vacht. Let wel op dat je niet te hard drukt, dit kan de bovenvacht beschadigen. Een andere kam die niet kan missen in je vachtverzorgingskit, is de ondervacht kam. Deze verwijdert moeiteloos klitten en losse haren uit de ondervacht.


Hoeveel verharen Australian Shepherds in vergelijking met andere hondenrassen?

Sommige honden verharen helemaal niet en anderen laten vaak sporen van haar achter. Australian Shepherds verharen redelijk veel, zeker in vergelijking met veel andere hondenrassen. Het is misschien wel één van de meest verharende hondenrassen die er zijn. Dit is dus een punt om rekening mee te houden wanneer je een Australian Shepherd aan wil schaffen. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om het verharen te controleren.

Vinden Aussie-eigenaren dat hun hond veel verhaart? – poll

Elke hond is echter anders en het is moeilijk om ze allemaal in hetzelfde hokje te stoppen. Om een beter inzicht te krijgen in het verharen van Australian Shepherds vroegen we daarom meer dan 220 Aussie eigenaren wat zij vinden van het verharen van hun eigen honden.

Zoals verwacht geeft een overweldigende meerderheid van de Aussie eigenaren toe dat hun Australian Shepherds tot op zekere hoogte verharen. Slechts 1% van alle respondenten beweert dat hun hond helemaal niet verhaart.

Maar hoe erg verharen Australian Shepherds eigenlijk? In onze peiling beweerde 24% van alle respondenten dat hun Australian Shepherds een beetje verharen, terwijl 40% zei dat hun honden matig verharen.

Aan de andere kant, de op een na grootste groep – 28% van alle deelnemers – denkt dat verharen inderdaad een groot probleem is omdat hun honden het hele jaar door veel verharen, en 7% denkt dat hun Aussie meer verhaart dan verwacht.

Verharen Australische herder veel
Verharen Australische herder veel?

Hoe vaak verharen Australian Shepherds?

We kunnen wel zeggen dat Australian Shepherds veel verharen, maar het is ook fijn om te weten hoe vaak ze dit doen.

Verharen Australian Shepherds het hele jaar door?

Zoals we al eerder benoemd hebben, verharen Australian Shepherds het hele jaar door. Dit doen ze dus niet altijd evenveel, maar je zult wel af en toe wat haren tegenkomen op bijvoorbeeld de bank of op je kleren. Het feit dat ze het hele jaar door verharen komt doordat ze een dubbele vacht hebben.

Verharen Australian Shepherds meer in bepaalde periodes van het jaar?

Er zijn twee periodes in het jaar waarin een Australian Shepherd nog wat extra verhaard. Dit is in de winter en in de zomer. Je zult dan ook merken dat je in deze twee periodes wat extra tijd moet besteden aan het borstelen van jouw Australian Shepherd.

Het feit dat ze in deze periodes extra verharen komt doordat ze dan hun wintervacht inwisselen voor hun zomervacht of andersom.

In de winter is het uiteraard een stuk kouder dan in de zomer. Dit zorgt ervoor dat de vacht van de hond wat dikker wordt, om hem extra warmte te bieden. In de zomer is dat natuurlijk andersom. Dan krijgt de hond een dunnere vacht om ervoor te zorgen dat hij het niet te warm krijgt.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Houden Australian Shepherds van Zwemmen?

Beste matras, kussen of mand voor een Australian Shepherd

Gezondheidsproblemen bij Australian Shepherds?

Op welke leeftijd beginnen Australian Shepherds te verharen?

Australian Shepherds beginnen al met verharen wanneer ze een puppy zijn. Het verharen begint meestal op een leeftijd van tussen de drie tot zes maanden. Wanneer het precies begint, verschilt per hond.

Een Australian Shepherd puppy zal zijn puppyvacht geleidelijk loslaten en dit kan een aantal maanden duren. Wanneer ze een leeftijd van één jaar oud hebben bereikt, zal deze puppyvacht over het algemeen zijn verhaard en heeft de hond een volwassen vacht.

Wat kan overmatig verharen bij Australian Shepherds veroorzaken?

Wanneer je merkt dat jouw Australian Shepherds overmatig verhaard, kan dit verschillende oorzaken hebben.

Een medische aandoening

Allereerst kan het zo zijn dat het overmatig verharen wordt veroorzaakt door een medische aandoening. Merk je naast her verharen ook dat de hond is veranderd in zijn gedrag en zich steeds meer terugtrekt? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de dierenarts.

Nieuwe voeding

Ook wanneer je van voeding verandert, kan dit ervoor zorgen dat jouw Australian Shepherd meer gaat verharen. Het kan namelijk zo zijn dat de hond allergisch is voor een ingrediënt van het hondenvoer. Heb je dus de voeding verandert en merk je dat de hond steeds meer verhaard? Dan is het goed om te checken of hij misschien niet allergisch is voor één van de ingrediënten van de nieuwe voeding.

Een huidallergie of mijten

Ook een huidallergie kan resulteren in het meer verharen bij de hond. Zo’n huidallergie kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door gras of een bepaalde plant. Ook mijten kunnen zorgen voor dat de hond meer verhaard. Wanneer je vermoedt dat de hond met een huidallergie of met mijten te maken heeft, kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Deze kan vaak met een oplossing komen, zoals door medicijnen voor te schrijven waarmee het verharen beter kan worden gecontroleerd.

Een verandering van de routine

Wanneer je de routine van de hond verandert, kan dit resulteren in stress en angst. Bij een verandering van de routine kun je bijvoorbeeld denken aan het in huis nemen van een nieuw huisdier of het verwelkomen van een baby. Ook wanneer je bijvoorbeeld na de vakantie weer aan het werk gaat, kan dit stress en angst veroorzaken bij de hond en ervoor zorgen dat hij meer verhaard.

Stress en angst

Zoals we hierboven al hebben aangegeven kunnen stress en angst bijdragen aan het overmatig verharen bij een hond. Een gestreste hond kan ander gedrag vertonen dan dat hij normaal doet. Ook kun je stress bij de hond herkennen wanneer hij gaat ijsberen of angstig wordt. Wanneer de stress verminderd, is de kans groot dat ook het verharen afneemt.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het karakter van een Australian Shepherd

Blaffen Australian Shepherds veel?

Beste hondenspeelgoed voor een Australian Shepherd

Kun je voorkomen dat je Australian Shepherd verhaart?

Nee, het is niet mogelijk om volledig te voorkomen dat een Australian Shepherd verhaart. Het is een natuurlijk proces dat hen helpt bij het managen van hun lichaamstemperatuur. Het is wel mogelijk om het verharen zo goed mogelijk te controleren. Hoe je dit kunt doen, zullen we verderop in het artikel bespreken. Wil je een hond die helemaal niet verhaart? Dan zul je voor een ander hondenras moeten kiezen. Toch is die hondenras zo ontzettend leuk, dat het zeker de moeite waard is om wat tijd in te plannen om het verharen van de hond te controleren en het verharen voor lief te nemen.

Hoe kun je het verharen van jouw Australian Shepherd tegengaan?

Er zijn zeker een aantal dingen die je kunt doen om het verharen bij een Australian Shepherd zo goed mogelijk te controleren.

Borstelen

De meest voor de hand liggende mogelijkheid is natuurlijk het borstelen. Het borstelen van de hond is een belangrijk onderdeel van de verzorging. Plan dan ook wekelijks tijd in om dit te doen. Het helpt bij het controleren van het verharen en zorgt er dus voor dat je niet steeds weer overal plukken haar van jouw trouwe viervoeter tegenkomt. Je kunt een Australian Shepherd het beste twee tot drie keer per week borstelen. Het is verstandig om hiervoor een pinnenborstel te gebruiken, aangezien dit hondenras een dubbele vacht heeft. Veel andere soorten borstels komen dan ook niet bij de tweede laag van de vacht, waardoor er nog veel losse ondervacht overblijft die de hond uiteindelijk los zal laten.

Lees Meer: Beste hondenborstel voor een Australian Shepherd

Wassen

Naast het borstelen van de hond zul je hem ook moeten wassen. Een Australian Shepherd hoeft niet vaak gewassen te worden. Wanneer je dit één keer in de drie tot vier weken doet, is het al genoeg. Was de hond niet te veel, want hierdoor zouden ze de natuurlijke oliën op de huid en in hun vacht kunnen verliezen en deze hebben ze wel nodig. Het wassen van de hond zorgt ervoor dat de haren in de ondervacht die al wat los zitten, uiteindelijk makkelijker zijn om weg te borstelen. Je kunt dan ook de hond het best meteen na het wassen borstelen voor het beste resultaat. Gebruik tijdens het wassen van het haar een natuurlijke shampoo die bedoeld is voor honden. Australian Shepherds hebben over het algemeen een gevoelige huid, dus ga op zoek naar een shampoo met kalmerende ingrediënten.

Voeding

Ook goede voeding kan bijdragen aan het verminderen van het verharen van een Australian Shepherd. Ga hiervoor op zoek naar hondenvoer dat rijk is aan Omega drie en zes vetzuren. Houd hierbij wel rekening met eventuele allergieën van de hond. Sommige honden zijn namelijk allergisch voor peulvruchten, linzen, erwten, gevogelte of granen. Wanneer de hond hiervoor allergisch is, is het uiteraard verstandig om op zoek te gaan naar hondenvoer dat deze ingrediënten niet bevat. Geef de hond de tijd om aan de nieuwe voeding te wennen. Blijf controleren of het verharen afneemt of niet, zodat je weet of de nieuwe voeding de oplossing is geweest voor het overmatig verharen van de hond.

Lees Meer: Het ideale gewicht van een Australian Shepherd

Supplementen

Het gebruik van supplementen kan een handige manier zijn om het verharen van de hond zo goed mogelijk onder controle te houden. Ze kunnen namelijk bijdragen aan zowel een gezonde huid als vacht. Supplementen zijn vaak te vinden in bijvoorbeeld een kauwbare of vloeibare vorm, die je eenvoudig in het hondenvoer van de Australian Shepherd kan doen.

Een Australian Shepherd verhaart over het algemeen dus veel. Dit kan een reden zijn om geen hond van dit hondenras aan te schaffen, maar toch hoeft dit je niet tegen te houden. Er zijn namelijk verschillende dingen die je kunt doen om het verharen van de hond zo goed mogelijk bij te kunnen houden.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoeveel beweging heeft een Australian Shepherd nodig?

Zijn Australian Shepherds goede familiehonden?

Beste hondenbench voor een Australian Shepherd