Home » Waarom is een Border Collie soms agressief tegenover vreemden?

Waarom is een Border Collie soms agressief tegenover vreemden?

Het meest voorkomende gedragsprobleem bij honden is agressie. Het is dan ook vaak de nummer één reden waarom baasjes professionele hulp zoeken. Toch is het niet ongewoon dat een hond zijn territorium wil ‘beschermen’. Rassen waarbij agressie het vaakst voorkomen zijn honden die gefokt zijn voor bewaking, sommige terriër rassen en sommige herdersrassen.

Border Collies kunnen waaks zijn, en daardoor blaffen naar vreemden en bezoekers. Sommige Border Collies kunnen echter ook een wat nerveus of angstig karakter hebben, en ook dit kan agressie naar mensen veroorzaken.


TOP TIP: Border Collies zijn gevoelige honden die meestal duidelijke lichaamstaal tonen. Als je weet waar je op moet letten, kun je dus al vroeg ingrijpen als er gedragsproblemen op de loer liggen. Het boek Hondentaal is Lichaamstaal is dan ook een boek die elke Border Collie eigenaar in zijn kast moet hebben staan!


Wat is agressie bij een hond?

‘Agressie’ is een breed begrip. Het verwijst dan ook naar veel verschillende gedragingen die om bepaalde redenen in verschillende omstandigheden voorkomen. Bijna alle wilde dieren zijn agressief wanneer zij hun territorium bewaken, hun nageslacht verdedigen of zichzelf beschermen.

Honden leven in groepen, waardoor zij ook agressie en de dreiging van agressie gebruiken om de vrede te bewaren in de roedel en om te onderhandelen over sociale interacties. Wanneer iemand zegt dat een hond ‘agressief’ is, kan dat heel veel verschillende dingen betekenen. Agressie begint meestal met waarschuwingen en kan uiteindelijk uitmonden in een aanval.

Waarom is een Border Collie soms agressief tegenover vreemden?

Een hond kan zich ongemakkelijk voelen in de buurt van vreemden doordat ze zijn gefokt om waakhonden te zijn of omdat ze als pup niet volledig zijn gesocialiseerd. Als een hond een vreemde tegenkomt waar hij zich ongemakkelijk bij voelt, wil de hond de afstand tussen zichzelf en de vreemde vergroten.

Ze kunnen dan vluchten of ervoor zorgen dat de vreemde persoon weggaat. Dit laatste proberen ze door zich agressief te gedragen. De onderliggende emotie hierbij is angst en bezorgdheid. Het is belangrijk dat men beseft dat honden het verschil niet kunnen zien tussen een vreemdeling die een inbreker is en een vreemdeling die een oude vriend van de familie is.

Wat zijn tekenen van agressie bij een Border Collie tegenover vreemden

Er zijn een aantal tekenen van agressie bij honden. Deze tekenen kun je ook wel gedragingen noemen. Het eerste stadium van agressie wordt vaak over het hoofd gezien omdat dit gedragingen waarbij veel mensen het verband met agressie niet leggen.

Een hond die zich oncomfortabel voelt in een situatie, zal bijvoorbeeld oogcontact vermijden, zijn lippen en neus likken, gapen en met zijn ogen knipperen of knijpen. Het is heel belangrijk om deze tekenen te leren herkennen, zodat je escalatie kunt voorkomen.

Wanneer de eerste ‘kalmerende’ signalen, zoals deze ook wel genoemd worden, genegeerd worden door een andere hond of door een persoon, zal de hond steeds duidelijker gedrag vertonen om zijn punt duidelijk te maken.

Een stabiele hond die geen confrontatie wil zal misschien zijn hoofd wegdraaien, en weglopen. Als de hond deze mogelijkheid niet heeft of de confrontatie aan wil gaan, kun je de volgende tekenen van agressie zien:

  • Lagere lichaamshouding, met oren naar achteren bij angst, bij dominantie juist rechtop en oren naar voren.
  • Gebogen rug, met lage staart, of juist rechtop met staart omhoog
  • Haren op de rug staan omhoog
  • Staren – Een agressieve hond zal zich vaak extreem focussen op het ‘gevaar’ en verstijven en staren.
  • Grommen – Tanden kunnen zichtbaar zijn, maar dit hoeft niet, bij angstige honden zie je dit vaak niet.
  • Happen – Angstige honden zullen vaak happen om vervolgens weg te rennen als ze de mogelijkheid krijgen.
  • Bijten – Als een hond uitgedaagd blijft worden zal hij uiteindelijk over kunnen gaan op bijten.

Houd er rekening mee dat honden zich niet altijd aan deze volgorde houden. Ze doen dan ook vaak meerdere gedragingen tegelijkertijd. Honden bijten bijna nooit zonder een waarschuwing te geven, maar de tijd tussen een waarschuwing en een beet kan zeer kort zijn.

Border Collies zijn honden die niet snel echt bijten uit dominante agressie, happen komt wat vaker voor. De Border Collie is een gevoelige hond die snel overprikkeld kan raken, en daardoor nerveus gedrag kan ontwikkelen. Wees hiervoor altijd op je hoede, zeker als er kinderen aanwezig zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Het karakter van de Border Collie

Hoeveel slaap heeft een Border Collie nodig?

Beste matras, kussen of mand voor een Collie


Wat kun je doen om te voorkomen dat jouw Border Collie zich agressief gedraagt tegenover vreemden?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat jouw Border Collie zich agressief gedraagt tegenover vreemden. Agressie tegenover vreemden bij Border Collies is goed te voorkomen door de hond op jonge leeftijd veel positieve ervaringen met vreemden te geven.

Socialisatie is de sleutel tot het voorkomen van agressie bij een Border Collie. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat deze gevoelige honden genoeg rust krijgen, en andere mensen ze ook rustig behandelen.

Wat je zelf kunt doen

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen. Het is natuurlijk fantastisch wanneer je een puppy of volwassen hond hebt die vriendelijk is tegenover vreemden. Wanneer dit niet het geval is zou je toekomstige agressie tegenover vreemden kunnen voorkomen door verschillende soorten mensen te koppelen aan positieve associaties voor jouw hond.

Wanneer een puppy bijvoorbeeld een kind ziet, kun je hem belonen met een traktatie. Loopt er een persoon met een stok voorbij? Geef hem dan ook een traktatie of beloon door te spelen met je hond. Bereid je voor op visite en probeer dit eerst te oefenen met je pup.

Nodig bijvoorbeeld een of twee vrienden uit als trainingsoefening, en leer je pup op deze manier gewenst gedrag aan. Probeer blaffen te vermijden, en laat je vrienden bijvoorbeeld wachten voor de deur tot de hond stil is. Laat ze binnenkomen als je hond gekalmeerd is, en rustig plaatsnemen. Op dat moment kun je je hond belonen met wat lekkers.

Op deze manier leert je hond dat hij vroeger graag nieuwe mensen ontmoette en dat het geen gevaarlijke situatie was. Op latere leeftijd zal de hond nieuwe mensen nog steeds in verband brengen met positieve situaties, omdat nieuwe mensen gerelateerd zijn aan beloningen en traktaties.

Huur een professionele hondengedragsdeskundige in

Je kunt uiteraard ook de hulp van een professionele hondengedragsdeskundige inschakelen. Het is belangrijk dat je een gedragsprofessional vindt die goed thuis is in het omgaan met honden die ernstige gedragsproblemen hebben. Ook is het belangrijk dat hij of zij wetenschappelijk onderbouwde methoden gebruikt.

Zorg ervoor dat de gedragsprofessional gediplomeerd is en regelmatig wordt bijgeschoold. Laat de professional ook samenwerken met zowel jouzelf als met jouw dierenarts. Op deze manier kun je samen een effectief behandelplan ontwikkelen dat veilig is voor jezelf en voor je hond.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De ontwikkelingsfasen van een Collie puppy

Beste hondenspeelgoed voor een Collie

Wat is het verschil tussen een werklijn en een showlijn Border collie?