Home » Kunnen Border Collies goed overweg met katten?

Kunnen Border Collies goed overweg met katten?

Vaak wordt er aan mensen gevraagd of ze katten – of hondenmensen zijn. Het is dan ook vaak zo dat mensen óf katten óf honden leuk vinden. Toch zijn er ook mensen die dol zijn op beiden en ze het liefst allebei in huis nemen. Het is dan uiteraard wel belangrijk dat een hond en een kat met elkaar overweg kunnen.

Je wil natuurlijk dat ze zich allebei op hun gemak voelen en gelukkig zijn. Wanneer je een hond aanschaft is het dan ook verstandig om te kijken welk hondenras goed met katten overweg kan en welke niet. In dit artikel bespreken we of Border Collies goed met katten overweg kunnen of niet.

Kunnen Border Collies goed overweg met katten?

Allereerst willen we graag vermelden dat het belangrijk is dat je realistische verwachtingen hebt. Honden en katten moeten naast elkaar kunnen bestaan en dat is dan ook zeker mogelijk. Toch hoeft dit niet te betekenen dat ze dol zijn op elkaar en graag met elkaar spelen. Een hond en een kat moeten de leefruimte kunnen delen, maar ga er niet vanuit dat ze beste vrienden worden.

Border Collies kunnen gelukkig over het algemeen goed met katten opschieten. Hierbij is het belangrijk dat ze goed getraind en gesocialiseerd worden. Een Border Collie heeft namelijk een paar karaktereigenschappen die het wat lastiger maken om met katten overweg te gaan.

Eén daarvan is bijvoorbeeld hun drijfinstinct, waar een kat het slachtoffer van kan worden. Houd er ook rekening mee dat elke Border Collie anders is. Sommige Border Collies zullen dan ook beter met katten overweg kunnen dan anderen. Het is zeker mogelijk dat een Border Collie overweg kan met een kat, maar hier zul je meestal wel wat moeite voor moeten doen.


TOP TIP: Border Collies en katten samen kunnen een uitdaging vormen voor de eigenaar omdat de Border Collie een drijfinstinct heeft. Bereid je goed voor op de komst van je puppy of kitten door het boek `Hond en Kat, zo doe je dat!´ te lezen.


Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je Border Collie goed met katten overweg kan?

Wanneer je gebruik maakt van de juiste training kun je ervoor zorgen dat een Border Collie en een kat goed met elkaar overweg kunnen en dat ze elkaar als gelijken behandelen. Je kunt deze training het beste toepassen wanneer de hond nog een puppy is, aangezien puppy’s snel leren. Wanneer een puppy opgroeit met katten, is de kans dan ook kleiner dat de hond de katten zal gaan hoeden. Ze zullen zich dan ook minder snel agressief gaan gedragen.

Je kunt je Border Collie het beste aanleren de kat te negeren. Spelen met de kat kan ok zijn, maar katten en honden begrijpen elkaars lichaamstaal vaak niet, wat tot frustratie kan leiden. Houd het spel daarom altijd goed in de gaten en leer je Border Collie bijvoorbeeld het woord ´stoppen´ aan. Beloon je hond als hij stopt en naar je toe komt.

Straf de hond nooit. Doe dit zelfs niet wanneer je het gedrag dat hij vertoont tegenover een kat afkeurt. Bij Border Collies is straffen dan ook vaak niet nodig. Ze zijn zeer intelligent, wat betekent dat ze snel zullen begrijpen welk gedrag ze wel en niet moeten tonen wanneer je hen consequent traint.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met verveling. Wanneer een hond zich namelijk verveelt, kan dit resulteren in agressief gedrag. Beweeg dan ook genoeg met de hond, zodat hij de energie die hij heeft niet gaat gebruiken om de kat te hoeden.

Zorg ervoor dat je kat veel plekken heeft om zichzelf te verstoppen, bij voorkeur ergens op een hoge locatie. Daar voelt een kat zich het veiligst. Het is het mooist als de kat zich op een hoog niveau door de hele kamer kan bewegen.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

De uiterlijke verzorging van een Border Collie

Hoe erg verharen Border Collies?

Beste hondenborstel voor een Border Collie


Mogelijke problemen bij een relatie tussen een Border Collie en een kat

Er zijn een aantal mogelijke problemen wanneer je zowel een Border Collie als een kat in huis neemt. Hieronder bespreken we er een paar.

Het drijfinstinct van een Border Collie

Zoals we al eerder hebben besproken hebben Border Collies een sterk herdersinstinct. Dit instinct zou er dan ook voor kunnen zorgen dat ze katten gaan hoeden. Hierbij kan de hond constant achter een kat aan gaan zitten en hen in de gaten houden. Dit is gedrag dat je wilt voorkomen, aangezien het niet prettig is voor de kat om continu opgejaagd te worden.

Je moet begrijpen dat een Border Collie altijd graag iets op zal willen drijven, dit kun je niet wegtrainen. De juiste manier om hiermee om te gaan is door het drijfinstinct bij de training te betrekken, en je Border Collie te leren wanneer hij dit mag gebruiken en wanneer niet.

Hierbij is het heel belangrijk dat je je Border Collie uit zijn focus op een dier kunt halen, en bij je terug kunt roepen. Verleg de aandacht dan op een speeltje of een andere opdracht die je Border Collie leuk vindt.

Achter katten aan jagen

Wanneer een Border Collie een kat probeert te hoeden en deze niet luistert, kan het zijn dat de hond achter de kat aan gaat jagen. Dit is voor zowel de kat als voor jouzelf niet fijn. Je hebt natuurlijk geen zin in twee racende dieren door je huis. Probeer dit dan ook zo snel mogelijk af te leren.

Kunnen Border Collies goed overweg met andere huisdieren?

Border Collies kunnen over het algemeen ook goed overweg met andere huisdieren wanneer je ze wederom goed traint en socialiseert. Uiteraard ligt dit ook aan het andere huisdier. Sommige kunnen beter overweg met een Border Collie dan anderen. Wanneer je allebei de huisdieren zo goed mogelijk traint en gebruik maakt van de juiste training, is het zeker mogelijk dat een Border Collie goed overweg kan met een ander huisdier en andersom.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Wat is het verschil tussen een werklijn en een showlijn Border collie?

Wat zijn de tekenen van zwangerschap bij een Border Collie?

Beste hondenspeelgoed voor een Collie