Home » Wat is de beste leeftijd voor een Border Collie om het nest te verlaten?

Wat is de beste leeftijd voor een Border Collie om het nest te verlaten?

Wanneer je een puppy bij een fokker vindt, zul je hem meestal niet meteen mee kunnen nemen. Puppy’s hebben de tijd nodig om te drinken bij hun moeder en om aan andere honden te wennen. Het is dan ook niet verstandig om een puppy te vroeg uit het nest te halen, maar ook het te laat verlaten van het nest kan nadelige gevolgen hebben voor de hond.

De beste leeftijd om het nest te verlaten is voor een Border Collie hetzelfde als voor elke andere hond, namelijk 8 tot 10 weken. Als je een pup op een jongere leeftijd uit het nest haalt, kan dit gezondheids- en gedragsproblemen veroorzaken.

Wanneer je een Border Collie aan wil schaffen is het handig om te weten hoelang het duurt voordat je de puppy mee naar huis kunt nemen. In dit artikel geven we dan ook antwoord op de vraag; wat is de aanbevolen leeftijd voor een Border Collie om het nest te verlaten?


TOP TIP: Je eerste pup is altijd spannend. Bereid je goed voor op de komst van je Border Collie pup door het boek Easy Peasy Puppy Opvoeding te lezen. Hierin vind je echt alles wat je moet weten over de opvoeding van je pup, van trainingsmethoden tot bijvoorbeeld hondenetiquette in het park.


Wat is de aanbevolen leeftijd voor een Border Collie puppy om het nest te verlaten?

Wanneer je een puppy te vroeg of te laat uit het nest haalt kan dit een negatieve invloed hebben op de rest van het leven van de hond. Maar wat is nou precies de ideale leeftijd van een puppy om hem in huis te nemen?

De meeste dierenartsen en fokkers schatten dat de optimale leeftijd om een Border collie puppy uit het nest te halen ergens tussen de acht en de tien weken oud is. In de rest van het artikel bespreken we waarom het zo belangrijk is dat mensen dit niet te overhaast doen en dit ook niet te lang uitstellen.

De risico’s van te vroeg het nest verlaten

Wanneer je een Border Collie puppy te vroeg uit het nest haalt, kan dit verschillende risico’s met zich meebrengen. Zo kan het invloed hebben op de sociale ontwikkeling van een pup, en kan het het gedrag van de pup negatief beïnvloeden.

Risico op een slechte sociale ontwikkeling

De socialisatieperiode van een puppy is ontzettend belangrijk. Tijdens deze periode leren ze de normen van de wereld en ontwikkelen ze houdingen en gedragingen die ze voor de rest van hun leven behouden. Het is dan ook van belang dat puppy’s tijdens deze periode aan zoveel mogelijk nieuwe mensen, dieren, prikkels en omgevingen worden blootgesteld.

De socialisatieperiode van een puppy heeft een groot effect op het gedrag, het vertrouwen en de aanhankelijkheid van de hond. Ook vormt de puppy in deze periode een sterke band met de mensen die voor hem zorgen. Wanneer je een puppy te vroeg uit het nest haalt zal dit de socialisatieperiode verstoren.

De socialisatieperiode duurt tussen de zes en veertien weken. Een deel van deze periode zal de puppy bij de moederhond en zijn broertjes en zusjes moeten doorbrengen totdat hij klaar is om nieuwe mensen, dieren, prikkels en omgevingen te leren kennen. Dit zal na ongeveer acht tot tien weken zijn.

Risico op nervositeit, blaffen en bijten

Wanneer puppy’s te vroeg uit het nest worden gehaald, is de kans groot dat ze nerveus zijn en de neiging hebben om te blaffen en te bijten. Ze hebben ook moeite met het accepteren van discipline en kunnen zelfs agressief zijn tegenover andere honden. Om zowel de mentale als de psychologische ontwikkeling van een puppy te maximaliseren is het belangrijk dat ze in het nest blijven bij de moederhond en hun broertjes en zusjes totdat ze acht weken oud zijn.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Border Collie Fokkers

Kunnen Border Collies goed overweg met katten?

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie


border collies puppies nest verlaten

De risico’s van het laat verlaten van het nest

Naast het feit dat het niet slim is om een puppy te vroeg uit het nest te halen, is het ook niet verstandig om een puppy te laat uit het nest te halen, tenzij de fokker voor een goede socialisatie zorgt.

Als de pup te laat uit het nest wordt gehaald en daardoor te weinig socialisatie krijgt met mensen, andere dieren en verschillende omgevingen, kan dit op latere leeftijd problemen veroorzaken.

Risico op overmatige gehechtheid aan de nestgenoten van de puppy

Wanneer een puppy te laat uit het nest wordt gehaald kan het zijn dat hij zich al te veel heeft gehecht aan de moederhond en zijn broertjes en zusjes. Over het algemeen vergeet een puppy zijn nestgenoten, mits ze niet te laat uit het nest worden gehaald.

Blijven ze te lang samen met de rest van het nest? Dan gaan ze zich aan elkaar hechten en wordt het moeilijk voor de puppy om hen te verlaten. Ook andere gedragsproblemen kunnen voorkomen, door sommige gedragsdeskundigen wordt dit het ‘nestgenoot syndroom’ genoemd.

Risico op problemen met de overgang van de huidige naar de nieuwe eigenaar

Niet alleen gaat een puppy zich hechten aan de nestgenoten, de pup kan zich ook gaan hechten aan de eigenaar. Wanneer de puppy te lang in het nest blijft kan hij zich aan zijn huidige eigenaar gaan hechten, waardoor het moeilijker wordt om zich te hechten aan de nieuwe eigenaar.

Als een pup langer bij de fokker moet blijven vanwege bijvoorbeeld entingen of een andere reden, dan is het belangrijk dat de fokker een groot deel van de socialisatie op zich neemt. Dit hoeft in principe geen problemen op te leveren, maar de pup moet wel getraind worden zolang hij nog bij de fokker is.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Hoeveel puppy’s kan een Border Collie krijgen?


Beste hondenbench voor een Border Collie


Wat zijn de tekenen van zwangerschap bij een Border Collie?