Home » Zijn Shelties Makkelijk te Trainen?

Zijn Shelties Makkelijk te Trainen?

Wanneer je enigszins bekend bent met de Sheltie, zul je ongetwijfeld weten dat dit hondenras zeer intelligent en leergierig is. Daarnaast zijn deze honden ook erg gevoelig. Je zou je af kunnen vragen of Shelties dan ook makkelijk te trainen zijn. Wat kunnen we daar precies over zeggen?

Shelties zijn redelijk eenvoudig te trainen. De hond is qua karakter namelijk ontzettend leergierig. Zowel de zindelijkheidstraining als de gehoorzaamheidstraining voert de Sheltie pup zonder problemen uit. Het is hierbij belangrijk om op een rustige manier met je hond te communiceren.

Ben jij benieuwd of jouw Sheltie makkelijk te trainen is, en wil je weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? Dan ben je hier aan het juiste adres. In het onderstaande artikel vertellen we jou namelijk alles wat je moet weten over de training van een Sheltie.

Diverse aspecten zoals de zindelijkheidstraining en de gehoorzaamheidstraining komen aan bod. Aan het einde van dit artikel weet jij dus precies wat je kunt verwachten van jouw pup.

TIP: Als je graag wil weten hoe je een Sheltie moet trainen, dan is dit ebook van Claudia Kaiser een echte aanrader!

Zijn Shelties honden die je goed kunt trainen?

De Shetland Sheepdog, beter bekend als de Sheltie, wordt gezien als een hondenras dat uitermate goed getraind kan worden. Hun leergierige karakter en intelligentie maken dit mogelijk. De Sheltie is bovendien niet hardleers, en hoef je dan ook niet met een harde hand aan te pakken. In tegendeel, de Sheltie is een gevoelige hond die doorgaans alleen verbale correcties nodig heeft.

Twee belangrijke onderdelen van de training van een hond zijn de zindelijkheidstraining en de gehoorzaamheidstraining. We willen beide aspecten eens nader onder de loep gaan nemen.

Zindelijkheidstraining

Eén van de eerste onderdelen van de hondentraining is het zindelijk maken van de pup. Dit is immers een essentieel onderdeel. Wij hebben onderstaand enkele vragen uiteengezet die betrekking hebben op deze zindelijkheidstraining.

Is een Sheltie pup zindelijk maken eenvoudig?

Aangezien Shelties erg slim zijn, is het redelijk eenvoudig om een pup zindelijk te maken. Echter is het wel goed om je te realiseren dat een zindelijkheidstraining veel tijd kost. Het is een proces waar je nu eenmaal veel energie in zal moeten steken.

Wanneer je echter zorgt voor duidelijkheid en je hond prijst op het moment dat deze de juiste plek gebruikt om zijn behoefte te doen, zal het zindelijk maken zeker gaan lukken.

Wanneer moet ik de zindelijkheidstraining met mijn Sheltie pup beginnen?

Wanneer het aankomt op deze vraag zijn de meningen nogal verdeeld. Wanneer we echter een breed gemiddelde hanteren, kunnen we zeggen dat een zindelijkheidstraining gestart wordt wanneer de hond tussen de 12 en 16 weken oud is. De pups beginnen dan controle te krijgen over hun blaas, en kunnen dus langzamerhand leren om hun behoefte op een specifieke plek te doen.

Vaak begint het baasje met een specifieke plek binnenshuis, en na enkele maanden zal dit zich verplaatsen naar buiten. De hond weet dan dat hij zijn behoefte alleen nog buiten kan doen. Maar hoelang duurt het voordat jouw pup zover is? Laten we eens gaan kijken.

Hoelang zal het duren voordat mijn Sheltie pup volledig zindelijk is?

Het is lastig om antwoord te geven op de bovenstaande vraag. Het is namelijk zo dat iedere hond zijn eigen tempo hanteert. Net zoals peuters niet allemaal op dezelfde leeftijd zindelijk worden, zal dit ook per Sheltie pup verschillen. Echter kunnen we wel wat gemiddelde data verschaffen.

Het gros van de honden heeft ongeveer 4 tot 6 maanden nodig om volledig zindelijk te worden. Er is natuurlijk altijd een klein percentage dat langer de tijd nodig heeft. Als baasje kun je echter veel doen om ervoor te zorgen dat jouw pup snel zindelijk wordt. Zo is het belangrijk om geduldig en consequent te zijn. Dit zal het proces absoluut bevorderen.

Wat kan van pas komen tijdens het zindelijk maken van een Sheltie pup?

Er bestaan speciale pads die het zindelijk maken van jouw hond vereenvoudigen. Deze speciale pads absorberen meer vocht dan bijvoorbeeld een krant, en zijn dus fijner in gebruik. Het is daarnaast belangrijk dat je dergelijke pads niet in de buurt van de slaapplek of etensplek van de hond legt. Deze plaatsen dienen immers gezien te worden als schone plekken waar het doen van de behoefte niet wenselijk is.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Blaffen Shelties Veel?

Houden Shelties van Water en Zwemmen?

Beste hondenbench voor een Collie


Gehoorzaamheidstraining

Het tweede essentiële onderdeel van iedere hondentraining is natuurlijk de gehoorzaamheidstraining. Je wenst immers dat jouw Sheltie goed leert luisteren. Daarom willen we ook met betrekking tot dit onderwerp enkele interessante vragen onder de loep nemen.

Is gehoorzaamheidstraining met een Sheltie pup eenvoudig?

Zoals reeds benoemd is het redelijk eenvoudig om een Sheltie te trainen vanwege zijn leergierige karakter. Ook de gehoorzaamheidstraining is dus eenvoudig te volbrengen wanneer deze op een correctie manier wordt aangepakt. Voornamelijk de communicatie met jouw hond is hierin van belang.

De Shelties staan namelijk onder andere bekend om hun gevoeligheid. De gehoorzaamheidstraining dient dan ook met kalmte en rust te worden uitgevoerd. Een stevigere aanpak werkt doorgaans minder goed bij dit gevoelige hondenras.

Wanneer moet ik de gehoorzaamheidstraining met mijn Sheltie pup starten?

De gehoorzaamheidstraining van jouw pup dient in principe direct te beginnen wanneer je jouw trouwe viervoeter mee naar huis mag nemen. Doorgaans is de hond dan ongeveer 10 tot 12 weken oud.

De basiscommando’s kunnen op deze jonge leeftijd reeds geleerd worden. Aspecten die ingewikkelder zijn zullen doorgaans iets later aan bod komen. Je kunt in principe niet vroeg genoeg beginnen om jouw pup de correcte gehoorzaamheid bij te brengen. Hier zullen jullie beide profijt van hebben.

Hoelang moet ik doorgaan met gehoorzaamheidstraining?

Gehoorzaamheidstraining is een belangrijk onderdeel in de opvoeding van jouw hond. Je vraagt je ongetwijfeld af hoelang je door moet gaan met deze training. Wanneer heeft jouw Sheltie alles onder de knie? Dit verschilt per hond. Iedere hond is immers anders, en de ene pup zal nu eenmaal meer tijd nodig hebben dan de andere.

De meest eenvoudige commando’s kunnen binnen enkele weken al aangeleerd zijn. Ingewikkelde aspecten van de training hebben wellicht enkele maanden nodig. Alhoewel je de intensieve training kunt stoppen wanneer jouw pup de gewenste commando’s heeft geleerd, is het altijd goed om je hond te blijven uitdagen. Dat heeft een leergierige hond zoals de Sheltie absoluut nodig.

Wat kan van pas komen tijdens de gehoorzaamheidstraining van een Sheltie?

Alvorens je besluit een Sheltie te verwelkomen in jouw huisgezin, raden we je sterk aan om jezelf goed te informeren over dit unieke hondenras. Zorg dat je weet welke aanpak de Sheltie nodig heeft, maak je woning tot een veilige omgeving en zorg dat je alle items aanschaft die een pup nodig heeft. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Dit zal je zeker helpen om een goede gehoorzaamheidstraining te kunnen geven aan jouw Sheltie pup.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Verharen Shelties Veel?

Beste hondenborstel voor een Collie

Levensduur Sheltie – Hoe lang leven Shetland Sheepdogs?