Home » De 10 meest populaire Border Collie kruisingen

De 10 meest populaire Border Collie kruisingen

Border Collies zijn prachtige honden. Ze zijn intelligent, energiek en zien er ook nog eens ontzettend mooi uit. Het kan echter zijn dat je twijfelt over welke hond je precies aan wil schaffen. Misschien twijfel je wel tussen een Border Collie en een Duitse Herder of tussen een Border Collie en een Husky. In dat geval is een Border Collie kruising misschien een goede optie.

Er zijn namelijk tal van prachtige kruisingen waarin een Border Collie nog goed naar voren komt. Zo hoef je niet meer te twijfelen en kun je jouw perfecte trouwe viervoeter uit gaan zoeken. Om je alvast wat meer informatie te geven over een aantal van deze opties hebben wij de 10 meest populaire gemixte Border Collie rassen op een rijtje gezet.

Border Aussie – Border Collie x Australische Herder

Border Collies en Australische Herders delen veel overeenkomsten. Het zijn beide zeer intelligente en capabele rassen. Ook kunnen ze beiden in hoge mate getraind worden en zijn ze bekwame werkers. Toch kan een kruising van deze twee rassen een hele handvol zijn.

Beide rassen hebben namelijk veel energie én ze hebben aardig wat onderhoud nodig. Ze zijn dan ook niet voor iedereen geschikt. Deze Border Collie kruising heeft veel mentale en fysieke stimulatie nodig. Wanneer ze dit niet krijgen kunnen ze het gebrek aan stimulatie uiten in gedragsproblemen. Het zijn prachtige honden met atletisch gebouwde lichamen, glanzende ogen en een lange vacht die veel beweging en uitdaging nodig hebben.

Het karakter en het temperament van een Border Aussie

De eigenschappen die bij de Border Aussie enorm worden gewaardeerd zijn hun indrukwekkende slimheid. Ze pikken zeer snel nieuwe trucs en taken op en willen met mensen samenwerken. Border Aussies zijn dan ook in staat om een groot aantal commando´s aan te leren.

Ook kan een Border Aussie een goed getrainde werkhond zijn, maar hij zal toch echt constante stimulatie nodig hebben om in balans en tevreden te blijven. Wanneer ze dit niet krijgen, kunnen ze veranderen in zeer onrustige huisdieren.

Als een Border Aussie niet voldoende fysiek en mentaal wordt gestimuleerd kan dat leiden tot ongewenst gedrag. Hierbij kun je denken aan het achtervolgen van de eigen staart, het bijten van de staart, onophoudelijk blaffen, graven en ander ondeugend gedrag.

Border Aussies hebben vaak een liefdevolle relatie met hun gezin. Tegenover nieuwe mensen zijn ze meestal wel wat afstandelijk. Wanneer een Border Aussie is opgevoed met kinderen, kunnen ze hiermee zeker overweg.

Houd de omgang echter wel in de gaten, want ze hebben de neiging om kinderen te controleren en te ‘hoeden’ wanneer ze beginnen te lopen. Geef een Border Aussie voldoende ruimte en vrijheid om lekker te bewegen. Laat een Border Aussie niet te veel alleen, want ze houden van het contact met mensen. Wanneer je denkt dat een Border Aussie goed bij je past, is het een fantastische hond om in huis te hebben.

Shollie – Border Collie x Duitse Herder

Een Shollie is een mix tussen een Border Collie en een Duitse Herder. Deze Border Collie kruising heeft de levendige intelligentie van een Border Collie gecombineerd met de toewijding en loyaliteit van een Duitse Herder.

Shollies kunnen nogal variëren als het aankomt op grootte en gewicht. Zowel de grootte als het gewicht licht ergens tussen die van een Duitse Herder en die van een Border Collie. Border Collies zijn kleiner dan Duitse Herders, waardoor de verschillen dus redelijk groot kunnen. Over het algemeen worden Shollies rond de 55 centimeter hoog en wegen ze rond de 20 to 30 kg.

Het karakter en het temperament van een Shollie

De Shollie is over het algemeen zeer intelligent en makkelijk te trainen. Een Shollie is een mix van twee werkhondenrassen, wat ervoor zorgt dat hij uitblinkt in activiteiten als behendigheid, gehoorzaamheidstraining en het drijven van schapen.

Het temperament van een Shollie is een mengeling van het temperament van een Border Collie en een Duitse Herder. Dit houdt in dat het een hond is die levendig, actief en intelligent is. Laat ze niet de hele dag alleen in een klein appartement, want hier worden ze niet gelukkig van.

Golden Border Retriever – Border Collie x Golden Retriever

Zowel de Border Collie als de Golden Retriever zijn enorm populaire hondenrassen in Nederland. Het is dan ook niet gek dat er een mix is van deze twee rassen. Door een Border Collie met een Golden Retriever te mixen krijg je een intelligente, lieve, gehoorzame en behendige hond.

Een Golden Border Retriever is een geschikte werkhond én een geschikte gezinshond. De Border Collie geeft de energie door, waardoor een Golden Border Retriever genoeg ruimte moet krijgen om te bewegen. Het is dan ook belangrijk dat ze elke dag voldoende beweging krijgen.

Het karakter en het temperament van een Golden Border Retriever

Zoals we al eerder benoemd hebben neemt deze Border Collie kruising veel goede eigenschappen van beide rassen over. Dit maakt dan ook dat het zeer intelligente, behendige en gehoorzame honden zijn én daarnaast ook nog eens ontzettend lief.

Ze zijn makkelijk, blij en vriendelijk. Deze eigenschappen hebben ze overgenomen van de Golden Retriever. Naast deze eigenschappen zijn ze ook nog eens werkwillig en intelligent en willen ze hun baasjes graag pleasen. Deze eigenschappen komen over van de Border Collie.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste matras, kussen of mand voor een Border Collie

Hoe is de algemene gezondheid van Border Collies?

Beste halsbanden voor een Border Collie


Border Collsky – Border Collie x Husky

Een Border Collsky, een mix tussen een Border Collie en een Husky, heeft de beste eigenschappen van beide ouderrassen. De Husky is zeer atletisch en intelligent, net als de Border Collie. Een Husky kan ook nog eens goed overleven in koude klimaten. Border Collies zijn dan weer zeer behendig. Beiden zijn ook nog eens zeer harde werkers.

Het karakter en het temperament van een Border Collsky

Een Border Collsky is een vriendelijke hond en vindt het maar al te leuk om te leren. Ze zijn dan ook zeer leergierig. Ook zijn ze erg energiek en kunnen ze hard werken. Ze zijn enthousiast en nemen graag deel aan activiteiten in de buitenlucht.

Het zijn intelligent en ontzettend loyale honden. Deze intelligentie en loyaliteit dragen bij aan hun vermogen om een zeer relaxte houding aan te nemen. Ook deze mix heeft door de vele energie veel activiteit, ruimte en aandacht nodig. Ze moeten goed gesocialiseerd worden en hebben vaak wat meer ruimte nodig.

Bij een Border Collsky is het van belang om goed op de training te letten. Husky´s zijn niet de meest gehoorzame honden, en ze jagen ook nog eens graag. Probeer ongewenst gedrag vroeg te herkennen zodat je het gelijk de kop in kunt drukken en besteed veel tijd aan de training.

Bordoodle – Border Collie x Poedel

Ook de Bordoodle, een mix tussen een Border Collie en een Poedel, neemt een aantal van de beste kwaliteiten van de ouderrassen over. Ze zijn vriendelijk, speels en intelligent en zijn uitstekende familiehonden.

Ze kunnen goed overweg met de meeste mensen, of deze nu oud of jong zijn. Houd er wel rekening mee dat Bordoodles door hun intelligentie koppige trekjes kunnen gaan vertonen wanneer ze van jongs af aan niet goed gesocialiseerd en getraind worden. Met goede training kan een Bordoodle een perfecte gezinshond zijn.

Een kruising tussen een Border Collie en een Poedel kan een lastig te verzorgen vacht hebben, die snel vervilt. Je moet hier zeker rekening mee houden. Het betekent dat je de hond zeer regelmatig goed moet borstelen, en regelmatig bij de hondentrimmer bij moet laten knippen.

De vacht kan anders matten gaan vormen. Dit is pijnlijk voor de hond, en vaak door de hondentrimmer niet meer te herstellen, waardoor de hond extreem kort geschoren moet worden. Een poedelkruising betekent altijd veel borstelen!

Het karakter en het temperament van een Bordoodle

Bordoodles zijn zowel sociaal als zeer intelligent. Ze doen het vaak goed in gezinnen en maken graag deel uit van dagelijkse activiteiten en routines. Ze vinden het heerlijk om lekker te ontspannen en te knuffelen, maar doen ook graag mee aan een speelsessie.

Ze kunnen goed worden getraind en worden ook graag mentaal gestimuleerd. Wat ze vooral leuk vinden zijn apporteertaken en het drijven van schapen. Zorg er wel voor dat een Bordoodle niet te lang alleen thuis wordt gelaten en goed wordt getraind.

Wanneer beide niet het geval is kan dit zich uiten in destructief gedrag. Ook kunnen ze beschermend worden naar hun baasjes. Ze zien er misschien niet uit als typische waakhonden, maar ze zullen zeker op hun hoede zijn voor vreemden. Het is dan ook een loyale hond die mensen een hoop liefde toont.

Borador – Border Collie x Labrador

De Borador is gefokt met het doel een slimme en gezinsvriendelijke hond te creëren. Het is dan ook een enthousiaste en intelligente hond met drijfvermogen, een scherpe neus en beschermende instincten. Een Borador is een Border Collie kruising die niet alleen kan worden ingezet als familiehond, maar ook als hulphond. Ze zijn dan ook vaak te vinden bij de politie als drug- en bomdetectiehond.

Het karakter en het temperament van een Borador

Zoals we al eerder hebben benoemd is een Borador een uitstekende gezinshond. Ze zijn enthousiast, lief en zullen je een hoop liefde geven. Ze zijn actief, maar vinden het ook geen probleem om even lekker op de bank te hangen.

Houd er wel rekening mee dat ze veel beweging en uitdaging nodig hebben. Wanneer ze verveeld raken kunnen ze namelijk destructief gedrag gaan tonen. Hierbij kun je denken aan ongewenst kauwen en graven.

Om dit te voorkomen moet je een Borador voldoende mentaal en fysiek uitdagen. Een Borador heeft vaak vliezen tussen zijn tenen, net als een Labrador. Dit betekent dat je ze kunt uitdagen door met ze te gaan zwemmen. De Borador is een fantastische gezelschapshond die je beter niet in kan zetten als waakhond. Hiervoor zijn ze namelijk te vriendelijk tegenover vreemden. Ze zullen dan ook iedereen kwispelend begroeten.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenbench voor een Border Collie

Hoe intelligent is een Border Collie?

Beste voer- en waterbak voor een Border Collie


Dobermann Collie – Border Collie x Dobermann Pinscher

Een Border Collie kruising met een Dobermann Pinscher wordt een Dobermann Collie genoemd. Dit zijn alerte, beweeglijke en zeer actieve honden. Ze worden middelgroot tot groot en hebben gevoel voor avontuur.

Ook zijn ze zeer loyaal aan hun gezin. Het zijn honden die graag werken, aangezien de ouderrassen beide werkhonden zijn. Ook blinken ze uit in waken en hoeden. Dit betekent niet dat ze het niet heerlijk vinden om ’s avonds lekker te luieren.

Het karakter en het temperament van een Dobermann Collie

De Dobermann Collie is over het algemeen gereserveerd bij onbekende mensen. Om een Dobermann Collie op zijn gemak te laten voelen, is het belangrijk dat hij goed wordt gesocialiseerd. Het is ook belangrijk dat je ze goed met andere honden socialiseert.

Ze zijn over het algemeen hond vriendelijk, maar kunnen wel problemen krijgen met honden van hetzelfde geslacht. Een Dobermann Collie is opmerkzaam en erg intelligent. Ze zijn gemakkelijk te trainen en reageren goed op complimenten.

Dobermanns en Border Collies zijn allebei rassen die goed zijn in allerlei hondensporten. Met een kruising zul je veel kunnen bereiken in behendigheid, frisbee, flyball en allerlei andere hondensporten.

Het is belangrijk dat ze ergens mee bezig kunnen zijn en dat ze gezelschap hebben. Is beide niet het geval? Dan kan hij uit angst en verveling destructief gedrag gaan tonen.

Border Pit – Border Collie x Pitbull Terriër

Een Border Pit is een combinatie tussen een Border Collie en een Pitbull Terriër. Deze Border Collie kruising zorgt voor een zeer energieke hond. Border Pits zijn onafhankelijk en niet altijd makkelijk om te trainen. Wanneer je een Border Pit wil aanschaffen zul je genoeg ruimte moeten hebben, zodat ze voldoende kunnen bewegen en rennen. Het is ook belangrijk dat je genoeg tijd hebt om ze te trainen.

Het karakter en het temperament van een Border Pit

Een Border Pit is een zeer sociale hond. Ze willen dan ook zo veel mogelijk bij hun baasjes zijn. Beide ouderrassen staan erom bekend dat ze last hebben van verlatingsangst. Probeer er dus voor te zorgen dat je deze honden niet voor een al te lange tijd alleen laat.

Ze houden van knuffelen en vinden het heerlijk om met hun baasjes te luieren. Ook hebben ze de fysieke vasthoudendheid van de Pitbull Terriër en de energie van zowel een Border Collie als een Pitbull Terriër. Het is dus ook belangrijk dat je wat hondenspeeltjes in de buurt hebt om de hond te stimuleren. Ze vinden het heerlijk om te apporteren.

Omdat Pitbulls soms minder sociaal zijn naar mensen en andere dieren, is het aan te bevelen de hond goed te socialiseren met andere mensen en andere honden. Leer ze vanaf het begin andere honden en mensen te negeren als je dat vraagt, daarmee voorkom je later problemen.

Border Jack – Border Collie x Jack Russell Terriër

Border Jacks zien er erg bijzonder en uniek uit. Ze hebben vaak het lichaam van een Jack Russel Terriër met de vacht en de aftekeningen van een Border Collie. Ze hebben enorm veel beweging nodig, wat fantastisch kan zijn voor sommige hondeneigenaren en gezinnen. Ze zijn zeer intelligent en blinken uit in gehoorzaamheidstrainingen. Deze Border Collie kruising levert een zeer loyale en trouwe hond op.

Het karakter en het temperament van een Border Jack

Border Jacks zijn dappere, energieke en moedige honden. Houd er wel rekening mee dat elke hond kan verschillen in hun persoonlijkheid. Een Border Jack is over het algemeen een hyperactieve en intelligente hond.

Ze hebben dagelijks veel aandacht nodig. Ze kunnen zeer aanhankelijk zijn en raken meestal snel gehecht aan hun favoriete persoon. Ze lijken misschien veel werk, maar ze zullen hun baasjes beschermen en staan hun mannetje wanneer dat nodig is.

Border Beagle – Border Collie x Beagle

Een Border Beagle is een hond die de energie van een Border Collie mengt met het plezier en de vriendelijkheid van een Beagle. Het is een gezinsvriendelijke hond die ook onafhankelijk kan zijn. Ze zijn niet altijd makkelijk om te trainen, maar ze passen goed in bijna elk gezin.

Het karakter en het temperament van een Border Beagle

Een Border Beagle heeft over het algemeen meer energie dan andere rassen, maar minder energie dan een raszuivere Border Collie. Dit zou een voordeel kunnen zijn voor mensen die op zoek zijn naar een hond met veel energie, maar niet de extreme energie willen van een rasechte Border Collie.

Border Beagles zijn meestal erg vriendelijk en houden ervan om in de buurt van hun gezin te zijn. Ze zijn redelijk makkelijk in de omgang en hoeven niet heel veel getraind te worden. Het is wel belangrijk dat ze consistentie hebben.

Je zult ook merken dat ze de basiscommando’s tijdens een gehoorzaamheidstraining zeer snel leren. Ze kunnen goed overweg met andere huisdieren wanneer ze vroeg zijn gesocialiseerd. Border Beagles houden ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ook blaffen ze wanneer er vreemden aankomen, maar zijn ze niet overdreven luidruchtig. Dit houdt in dat ze ook goede waakhonden kunnen zijn.

Beagles kunnen ook behoorlijk eigenwijs zijn, dus probeer bij de training bijvoorbeeld wat meer aandacht te besteden aan belangrijke dingen zoals het terugkomen op commando.

We hopen je met dit artikel meer informatie te hebben gegeven over de meest populaire gemixte Border Collie rassen. Het zijn allemaal prachtige honden die veel mooie eigenschappen van de Border Collie met zich meebrengen. Kijk eens goed welke hond bij jou past en misschien vind jij wel jouw nieuwe, fantastische hond.


Dit vind je misschien ook interessant om te lezen

Beste hondenborstel voor een Border Collie

Waar kun je het beste een Border Collie pup kopen?

Beste hondenspeelgoed voor een Border Collie